Forsiden->LonWorks->Historien bag LON?

Historien bag LON

Local Operation Network (LON) er en teknologi, der dukkede op sidst i firserne (1988). Bag denne teknologi stod det Amerikanske firma Echelon, med det klare mål, at teknologien skulle udbredes til så mange producenter som muligt. Det var starten på dannelsen af en international standard for kontrolnetværksløsninger.


  • LON = Local Operation Network
  • Amerikanske Echelon startede LON teknologien sidst i firserne
  • Målet var en åben protokol, så mange producenter kunne udvikle produkter


I dag er teknologiens fundament, LonTalk-protokollen, blevet standardiseret hvilket betyder, at der er tale om en åben protokol for alle. En åben protokol kan benyttes af de producenter som ønsker at udvikle produkter til denne teknologi. Da hele konceptet vedrørende denne teknologi allerede er udviklet fra Echelons side, behøver udviklere, producenter og integratorer ikke hver især, at investere i en bekostelig og tidskrævende produktudvikling.

For at produkter og løsninger kan benyttes sammen, er der opstået en organisation af LON aktører kaldet LonMark- International, som har til formål, at specificere regler for sameksistensen af LON komponenter. Her kan man bl.a. finde listerne over standarderne SNVT og SCPT, som henholdsvis betyder Standard Network Variable Types og Standard Configuration Property Types. Disse standarder er ens uanset, hvilket LON baseret produkt der købes, hvilket er en af grundende til, at teknologien er så åben, som den er. Til dags dato findes der ca. 190 SNVT’er og ca. 300 SCPT’er, som standard kan anvendes, hvis man som producent ønsker, at udvikle produkter til LON teknologien. LON teknologien er således blevet et ”modtræk” til systemløsninger fra andre producenter, hvor slutbrugeren er afhængig af de udviklende firmaer, hvis der skal foretages ændringer i installationen.

Netlon Aps, Hovedgaden 18, DK-4623 Lille Skensved, Telefon +45 4595 1004,