Noder

Figuren nedenfor viser komponenterne på netværket. Disse komponenter kaldes for ”noder” og kommunikerer indbyrdes med hinanden.

En node består af:

• En eller flere ind/udgange til f.eks. sensorer og aktuatorer (er ikke indtegnet på billedet forneden)
• En transceiver, som danner forbindelsen mellem neuronen og selve LON netværket.
• En Neuron chip

Noderne er tilsluttet netværket via en fysisk forbindelse der kaldes en ”transceiver”. LonWorks tilbyder trancievere til mange forskellige typer netværk, lige fra kobberkabel, lysleder, Internet og mange flere.

En node kan være baseret på hvilket som helst kontrolelement (sensor – aktuator), og deltage i hvilket som helst kontrolnetværk. Listen med referenceopgaver over LonWorks løsninger er næsten uendelig.

Nedenfor er listet nogle få eksempler på referenceopgaver, som bl.a. også benyttes i dette projekt:

• Node for styring af enkelte eller sæt af lyskilder (f.eks. DALI).
• Node for en rumstyring (f.eks. RS1).
• Node for ventilationsstyring (VSD1, 2 og 3).
• Node for Webserver (Smartserver).

Kendetegnende for LonWorks løsninger er ikke blot decentraliseringen af de fysiske
komponenter, men også at dataprocesserne foregår lokalt i de enkelte noder, og at signaleringen på netværket fortrinsvist er hændelsessyret, baseret på en tilstandsændring eller en overskridelse af en grænseværdi. Udover at noderne fysisk forbindes via netværket, så ”bindes” noderne også logisk sammen ved hjælp af såkaldte netværksvariabler (SNVT’er og SCPT’er). Bindingerne foretages mellem en eller flere noders virtuelle funktionsblokke, for derved at udveksle signaler.

Billedet foroven viser et eksempel på bindinger mellem de virtuelle funktionsblokke, hvor ”Noden” RS1 sender data til både en ”ventilations node” og en ”lampeaktuator node”. Lampeaktuatoren sender derefter sin aktuelle værdi tilbage til RS1-noden, som ud fra værdien kan se om lampen f.eks. er tændt eller slukket.

Kommer der et signal fra f.eks. nvoOccupancy fra funktionsblokken RS1, er der kun trafik mellem de to funktionsblokke på data-bussen, i det øjeblik hvor signalet opstår. Der er derfor tale om en piont-to-point forbindelse, hvor der ikke er unødigt trafik på bussen. Teoretisk kan et LON netværk fungere helt optimalt i længere perioder, uden den mindste trafik på bussen. Trafikken opstår først i det øjeblik, hvor forbindelsen skabes. Der er tilfælde hvor der altid vil være mindre trafik på netværket. Det er især i forbindelse med datalogning, temperaturoverførsler og statusmeddelelser mellem komponenterne på netværket.

Netlon Aps, Hovedgaden 18, DK-4623 Lille Skensved, Telefon +45 4595 1004,